loading

Primerjava slovenskih proizvajalcev oken
Okna so zmeraj vroča tema, zato smo se odločili, da naredimo raziskavo slovenskih proizvajalcev oken. Ugotavljamo, da je raven kakovosti proizvajalcev oken visoka, če se odločite za priznana podjetja, pa tudi za manjše lokalne proizvajalce. Primerjali smo nekaj izmed pomembnih lastnosti oken, na katere morate biti pozorni.

Proizvajalci oken  v Sloveniji
V Sloveniji je za stavbo pohištvo, ki torej obsega okna, notranja in zunanja vrata, panoramske stene pa tudi senčila in drugo opremo, registriranih 3325 podjetij. Lahko rečemo, da okna dobimo skoraj v vsakem kraju. Vendar tukaj gre za preprodajalce oken, ki večinoma nimajo lastne proizvodnje oziroma le sestavljajo že narejene elemente.

Če razmišljate o kvalitetnih oknih, vam svetujemo, da se obrnete na priznane slovenske proizvajalce oken. Večja podjetja v Sloveniji, ki jim lahko zaupate, navajamo na dnu te strani.
Za namene raziskave pa smo nekoliko podrobneje analizirali sedem Slovenskih proizvajalcev, ti so bili Secom Krško, Jelovica Senčur, AJM Maribor, MIK Celje, Satler Poljčane, M Sora Žiri in Tip Top okna Domžale.

Izvedbe oken
Kot gotovo že veste, lahko naročite tri vrste oken. PVC okna so najcenejša varianta z dobrim faktorjem U, torej toplotno prevodnostjo in široko paleto barv ter dekorjev. PVC lahko kombinirate z aluminijastimi maska-mi. Naslednja opcija so lesena okna. Največkrat jih lahko dobite v kombinaciji z aluminijastimi maskami.

Varianta za industrijske ali gospodarske objekte, pa tudi za domačo uporabo, tam, kjer je velika nosilnost so aluminijasta okna. Ta imajo sicer nizko toplotno upornost. Jelovica, AJM, MIK Celje in Satler ponujajo PVC, lesena in ALU okna. Za PVC se je specializiral Secom, za lesena okna pa M Sora.

Nabor izdelkov
Resni proizvajalci oken in stavbnega pohištva vam poleg oken ponujajo senčila in panoramske stene. Večina, AJM, MIK Celje, Satler in M Sora vam ponuja tudi zimske vrtove in druge produkte iz stekla. Svetujemo vam, da se obrnete na proizvajalca, ki vam bo ponudil celovito rešitev za vaša okna, torej skupaj z senčili in drugim pripadajočim materialom.

Dobavni rok za okna
Če se odločite za standardno izvedbo oken, torej za pravokotne oblike, ki ne presegajo dimenzij 240 cm v višino in 240 cm v širino, ima najkrajši dobavni rok MIK Celje. Njihov dobavni rok je 30 dni. Za okna od AJM, Tip Top okna in M Sora boste morali počakati dlje, torej 60 dni. Najdaljši dobavni rok ima Jelovica in znaša 90 dni

Financiranje, montaža in servis oken
Pri izbiri izvajalca bodite pozorni na storitve, ki vam jih nudijo. Kar je nujno, je servis in vsaj 10 letna garancija na vgrajena okna. Resni ponudniki oken vam uredijo tudi montažo z lastnimi montažerji ali certificiranimi podizvajalci za montažo stavbnega pohištva. Dobrodošla storitev je tudi možnost financiranja, kjer se imajo proizvajalci sklenjene dogovore z bankami. Financiranje oken vam ponuja AJM in Jelovica. 

Materiali za okna
Večji slovenski proizvajalci oken uporabljajo kakovostne materiale in polprodukte. Proizvajalci oken večinoma uporabljajo nemška okovja Roto, Siegenija, G-U ali Winkaus. Zelo podobno je z steklom, ki ga boste vedno dobili v vsaj dvoslojni, če ne že v trislojni izvedbi, polnjeni z žlahtnim plinom. Enako je s profili. Proizvajalci PVC oken nimajo lastne proizvodnje profilov, zato uporabljajo večkomorne okenske profile nemških in angleških proizvajalcev.

Toplotna prevodnost oken
Ugotavljamo, da pri toplotni prevodnosti, torej pri faktorju U težko zgrešite. Slovenski proizvajalci oken vam namreč ponujajo široko paleto izvedb, od cenovno ugodnih kompromisov, do pasivnih standardov z zelo nizko toplotno prevodnostjo celotnega okna. Osnovna izvedba lesenih oken se začne z toplotno prevodnostjo U 1,4 W/m²k, med tem ko so pasivni standardi pri vseh proizvajalcih lesenih oken dosegajo U 0,7 W/m²k. PVC okna dosegajo toplotno prevodnost U med 1,4 W/m²k in 0,8 W/m²k, med tem ko so ALU profili z bistveno nižjo toplotno prevodnostjo, tudi če imajo prekinitev toplotnega toka. Toplotne prevodnosti znašajo med 0,9 in 1,3 W/m²k.

Vsebina podrobno

Kategorija

Alu okna Lesena okna @sl MCA Okna

Datum

2. decembra, 2020

Avtor

andreja

Dodaj komentar

MCA Holding
MCA Okna
MCA Vrata
MCA Zimski vrt
MCA Holding
MCA Okna
MCA Vrata
MCA Zimski vrt